Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Raaka-aine voi itsessään olla ekologinen, mutta sen prosessointi kankaaksi ja siihen tehdyt viimeistelyt voivat kumota raaka-aineen ympäristöhyödyt. Materiaaleja voidaan myös tuottaa ja valmistaa todella monella eri tavalla, joten yksi ja sama materiaali voi olla valmistettu ekologisesti tai epäekologisesti. Riippuu paljon myös vaatteen käyttötarkoituksesta, mikä materiaali on juuri kyseiseen vaatteeseen ekologisin vaihtoehto. Esimerkiksi kovalla kulutuksella oleva työvaate on ehkä parempi valmistaa tekokuidusta sen kestävyyden takia.

Materiaalin ekologisuudessa tulee ottaa huomioon: Luonnonvarojen ja energian kulutus. Materiaalin valmistuksen, värjäyksen ja viimeistelyjen ympäristövaikutukset. Vaatteen käyttöaste, elinikä ja huollon ympäristökuormitus. Vaatteen kierrätys ja se, kuinka tehokkaasti raaka-ainetta voidaan hyödyntää uudelleen.

Voidaan sanoa, että kaksi tuotannoltaan epäekologisinta materiaalia ovat puuvilla ja polyesteri – nämä ovat samalla myös kaksi tällä hetkellä eniten käytettyä tekstiilimateriaalia. Vastavuoroisesti tuotannoltaan ekologisimmasta päästä ovat esimerkiksi hamppu, lyocell ja kierrätyskuidut.

Lue lisää materiaaleista täältä.

Jaa: