Vaateteollisuus on yksi harvoista teollisuudenaloista, jotka edelleen vaativat paljon käsityötä ja työvoimaa: Jokainen vaate on ihmisen tekemä. Yksi vaate on voinut mennä kymmenien käsien kautta ja kiertää jopa maailman ympäri, ennen kuin se löytää tiensä kaupan hyllylle. Vaatteen matka raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi onkin monimutkainen ja pitkä prosessi, joka vaatii paljon raaka-aineita, vettä sekä energiaa, ja rasittaa monella tapaa niin alalla työskenteleviä ihmisiä kuin ympäristöäkin.

Kun nykyinen teollinen tapa tuottaa materiaaleja ja valmistaa vaatteita on kehitetty, ei ympäristökysymyksillä tai työntekijöiden oikeuksilla ollut suurta arvoa. Tästä syystä nykyinen vaateteollisuuden järjestelmä onkin rakentunut vastuuttomalle pohjalle.

Globalisaation myötä vaatteiden tuotanto on siirtynyt halvan työvoiman maihin, jolloin myös työn hinta on laskenut. Hieman matalampi hintataso ei ole vielä tehnyt vaatealasta vastuutonta, vaan se, että on lähdetty hintakilpailuun, jossa loppua ei näy. Kovan hintapaineen alla materiaalien tuotantopaikat ja vaatteita valmistavat tehtaat laiminlyövät ympäristöä ja työntekijöitään, jotta pysyvät mukana tiukkenevassa kilpailussa.

Vaateyritykset ummistavat silmänsä epäekologiselle ja epäeettiselle tuotannolle, sillä tärkeintä on saada vaatteita halpaan hintaan. Suurin osa tällä hetkellä tuotetuista vaatteista onkin valmistettu vastuuttomissa olosuhteissa.

Jaa: