Lyocell on materiaalina samankaltainen kuin viskoosi, ja sitä voidaan viskoosin tapaan valmistaa esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. Lyocell on tuotantotavaltaan ympäristöystävällisempi kuin viskoosi. Prosessi vie vähemmän energiaa, eikä liuottimena käytetä samoja myrkyllisiä kemikaaleja kuin viskoosin valmistuksessa. Tuotanto voidaan tehdä suljetussa kierrossa, jolloin lähes kaikki käytetyt kemikaalit saadaan talteen ja uudelleenkäyttöön. Tunnetuin kaupallisessa käytössä oleva lyocell-kuitu on tällä hetkellä Tencel.

Suomessa kehitellään juuri uutta lyocell-kuitua, joka on ominaisuuksiltaan Tencelin kaltainen ja viskoosia vahvempi. Tämä Ioncell-kuitu on tuotannoltaan ekologinen, sillä kuitujen liuotus tapahtuu ympäristöystävällisten ionisten nesteiden, suolojen, avulla. Haitallisia kemikaaleja kuten rikkihiiltä tarvita. Puun lisäksi Ioncell-prosessissa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kierrätyspaperia tai tekstiilijätettä.

Mitä valita?

Jos haluat valita selluloosakuidun, lyocell on viskoosia parempi vaihtoehto. Tällä hetkellä tarjolla oleva lyocell on lähinnä Tencel-merkkistä. Menee vielä vuosia, ennen kuin näemme Ioncell-kuitua tai muita maailmalla kehitteillä olevia uusia selluloosapohjaisia materiaaleja kaupan hyllyillä, sillä tuotantoprosessin skaalaamisessa teolliseen mittakaavaan vie aikaa.

Jaa: