Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija

Olen Anniina Nurmi, vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija yli kymmenen vuoden kokemuksella. Toimin kouluttajana ja konsulttina kiertotalouden mukaisen vastuullisen vaateteollisuuden parissa. Intohimonani on olla osaltani tekemässä vaatealalle systeemitason muutos kohti aitoa vastuullisuutta.

Vahvuuteni:

  • ekologinen ja eettinen vaateteollisuus
  • kiertotalous
  • vaatealan palveluliiketoimintamallit
  • vastuullinen kulutuskäyttäytyminen
  •  läpinäkyvyys ja vastuullisuusviestintä

Vuosien saatossa minulle on kertynyt laaja käytännön kokemus vastuullisesta vaateteollisuudesta. Olen toiminut vaatemerkin pyörittäjänä, verkkokauppiaana, suunnittelijana, opettajana sekä luonut uusia palveluliiketoimintakonsepteja. 

Tätä nykyä olen jättänyt omat bisnekset sivuun ja toimin kouluttajana ja konsulttina, sillä suurimman vaikutuksen alan muutokseen pystyn aikaansaamaan auttamalla muita yrityksiä heidän vastuullisuustyössään ja uusien liiketoimintamallien luomisessa. Tavoitteenani onkin nähdä mahdollisimman paljon kukoistavia, menestyviä vastuullisia toimijoita. Lue lisää tarjoamistani palveluista täältä. 

Vihreät vaatteet -sivusto

Tärkeänä osana työtäni on myös tiedon jakaminen, jota olen tehnyt tämän Vihreät vaatteet -sivuston kautta jo vuodesta 2008 saakka. Vihreät vaatteet on riippumaton ja itsenäinen sivusto, jonka kaikki sisältö ja tekstit ovat minun käsialaa.

Tapani toimia

Haluan omalla työlläni tehdä mahdollisimman paljon sen eteen, että vaateala saadaan oikeasti vastuulliseksi. En halua tyytyä siihen, että tehdään vain pieniä ekotekoja siellä täällä, vaan meidän pitää aikaansaada laaja systeeminen muutos. Tästä syystä haluan ravistella isosti nykyisiä rakenteita, kyseenalaistaa ja herätellä. Nostaa esille ongelmakohtia, joissa on vielä parannettavaa. Puhua asioista, joista ei haluta puhua. 

Konsulttina en tarjoa ympäripyöreää jargonia, enkä höttöistä höpötystä. En ohjeista yrityksiä menemään siitä, mistä aita on matalin, vaan haastan ja sparraan yrityksiä kohti aina vaan merkityksellisempää, avoimempaa ja vastuullisempaa tapaa toimia.  

Taustani

Vuosien 2010-2015 ajan pyöritin Nurmi-vaatemerkkiä, joka toimi vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden edelläkävijänä niin meillä kuin maailmallakin. Vuoden 2016 ajan kehitin ja testasin palkittua RINS-vuokrausalustakonseptia, jonka innoittamana lähdin kehittämään vaatealalle Clothing as a service -mallia. Vuosina 2008-2011 ylläpidin vastuullisten vaatteiden Vihreät vaatteet -verkkokauppaa (myöhemmin nimellä Greenstreet), joka oli yksi ensimmäisiä laatuaan Suomessa. Olen taustaltani suunnittelija ja aiemmin työskennellyt useiden vuosien ajan vaatesuunnittelijana isossa teollisuudessa niin urheilu- kuin työvaatemaailmassakin. 

Taustani ansiosta minulla on monipuolinen käytännön kokemus siitä, mitkä ovat nykypäivän vaatealan haasteet ja mahdollisuudet. Tämän tietotaidon ansiosta pystyn tarjoamaan hyvin konkreettista apua ja sparrausta yrityksille, jotka haluavat löytää uusia vastuullisia toimintatapoja.

Tieni vastuullisen vaatteen maailmassa alkoi vuonna 2006, kun tajusin, että ainoa tapa, jolla voin toimia tällä alalla – omien arvojeni mukaisesti, on yhdistää vaatteet ja vastuullisuus. Sillä tiellä olen edelleen.

Miten päädyin työskentelemään vastuullisen vaatteen parissa? Lue tarinani Rakastan ja vihaan vaatteita tai katso video:

Yhteistyötä

Tarjoan yrityksille koulutus- ja konsultointipalveluita. Lue lisää niistä täältä. Jos kaipaat räätälöityä koulutuspakettia tai konsultointia, otathan yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Anniina Nurmi

Sähköposti: etunimi.sukunimi@gmail.com
Puhelin: 050-412 2321
LinkedIn: @anniinanurmi
Instagram: @nurmianniina
Twitter: @nurmianniina

Mediassa

MeNaiset 2/2020: Viherpesun erottaminen aidosta vastuullisuudesta ei ole helppoa, sanoo Anniina Nurmi – nyt hän kertoo, mistä eettisen vaatteen tunnistaa

Radio Suomi Helsinki 12/2019: Vastuullista, eettistä, vihreää, luomua – voiko vaatteiden sertifikaatteihin luottaa?

MTV Uutiset 11/2019: Halpuuteen nojaava pikamuoti valtaa alaa, mutta mistä vaatteiden hinta todellisuudessa koostuu? – Asiantuntija: “Jos tuote maksaa muutaman euron, vaatteen tekijä ei ole saanut reilua korvausta”

Iltasanomat 11/2019: Jopa miljardeja muotivaatteita heitetään uuniin

Yle Puhe 11/2019: Radio Y – Sukupolvi T niin kuin tuska

MTV Uutiset 10/2019: Voiko vaatekaupassa tehdä luontoa kunnioittavia valintoja? Lue asiantuntijan vinkit vastuullisempiin vaateostoksiin

Ina <3 Suomi 10/2019: Luonto – Äiti Maa rulez!

Expressi 10/2019: Anniina Nurmi tuntee vastuulliset vaatteet

Yle 6/2019: Miksi juhlavaatteen pitäisi aina olla upouusi? Kesän kekkerit ovat pahimmillaan kertakäyttökulutuksen juhlaa

LahtiWatti 5/2019: Aatteet tekevät vaatteet – Anniina Nurmi kannustaa ajatustyöhön ennen vaatehankintoja

Op.media 4/2019: Näin pukeudut vastuullisesti: 6 vinkkiä

Yle Puhe 3/2019: Vastuullisen muodin asiantuntija Anniina Nurmi: Eettinen kuluttaja tarvitsee sitkeyttä

Kuluttaja 1/2019: Viherpesua vai vastuullisuutta? Kuluttaja pyysi asiantuntijaa arvioimaan vaateketjujen omat vastuullisuusmerkit

Helsingin Sanomat 1/2018: Miljoonat sukkahousut lentävät roskiin, miksei niistä tehdä kestävämpiä? ”Markkinalogiikka toimii niin, että on parempi tehdä huonompaa”

Turun Sanomat 8/2017: Kestävä pukeutuminen lähtee kestävästä vaatteesta

Ylen aamu-tv  5/2017: Muotisuunnittelijat suivaantuivat vaatebisneksen jätekuormasta – eettinen muoti kierrättää, lainaa ja korjaa

Kauppalehti   5/2017: Mitä jos jokainen vaate olisi sijoitus, josta voisi saada tuottoa?

Etelä-Suomen Sanomat   5/2017: Nopeammin, halvemmalla, huonompaa – vaatetuotannon perusajatus mättää, mutta Muotsikka on edelläkävijä, joka voi vaikuttaa asiaan

Vihreä Lanka   3/2017: Tursuavasta vaatekaapista vuokratamineisiin: Pane mekko tienaamaan

Image   2/2017: Anniina Nurmi lopetti ekologisen Nurmi-vaatemerkkinsä ja kehittelee vaatteiden vuokrauksesta bisnestä.

Etelä-Suomen Sanomat / 2016: Voisiko vaate kiertää kehdosta kehtoon?

Kauppalehti Optio / 2015: Kiertotalous luo vähästä

Helsingin Sanomat / 2015: Ekologisuus tuo kasvumahdollisuuksia vaatealalle

Yle / 2015: Anniina Nurmi haluaa tuotetakuun myös vaatteisiin

Jaa: